Vanuit hier het Duits Lijntje verkennen

VOLKEL – Wat is dat voor een hooiberg die aan de Houtvennen wordt gebouwd? Piet en Carla Jacobs vertellen het graag, want het is niet zomaar een hooiberg, het is de Steltenberg: “Het wordt een bezoekerscentrum van waaruit mensen de omgeving van het Duits Lijntje kunnen leren kennen.

De rails mogen dan verdwenen zijn, de omgeving van de Houtvennen ademt nog volop het Duits Lijntje. Achter de Steltenberg is ‘wachtpost 29’ zichtbaar en daar is de oude spoordijk te vinden. Vroeger stoomde daar ‘de Blauwe Brabander’ en verbond Londen met Berlijn en Moskou. Koningen, tsaren, alles en iedereen passeerden de Houtvennen. “Twee kilometer verderop stapten de Duitse soldaten uit nadat ze de Peel-Raamstelling hadden doorbroken”, vertelt Carla Jacobs. Ze heeft alle verhalen rond het Duits Lijntje verzameld en met veel mensen gesproken die langs het spoor woonden om straks de bezoekers zo veel mogelijk te kunnen vertellen. “Het Duits Lijntje wordt de rode draad in het bezoekerscentrum. Er komen wandelingen van 2 tot 7 kilometer, maar we gaan ook met thema’s werken. Op pad met picknickmand en bolderkar of met een gps. Een tocht met hindernissen, een beetje pionieren door de omgeving! En in het bezoekerscentrum is ook zo veel mogelijk. Een expositie over het Duits Lijntje, een modelspoor of wellicht een expositie. Mensen die hier iets willen doen, zijn welkom met hun ideeën.

De Steltenberg is vanaf 14 mei 2010 tot en met de zomer dagelijks geopend. “We willen de Brabantse gemoedelijkheid laten zien in alles wat we doen. Een kopje koffie met krentenmik of appeltaart of voor groepen een Brabantse koffietafel serveren.

Ook het erf van de Steltenberg wordt mooi aangekleed en de Vlaamse schuur die nu nog in aanbouw is, wordt naast een stukje opslag ook een groot afdak voor allerlei mogelijke activiteiten. “We genieten nu al elke dag”, vertelt Carla Jacobs want hun droom wordt steeds zichtbaarder. “Het landschap is hier zo mooi en we hebben er zoveel over te vertellen!”

Station Zeeland

Stopplaats Zeeland WP 30 was een stopplaats aan de voormalige Duitse Lijntje tussen Boxtel en Wesel nabij Zeeland. Het station werd geopend op 1889 en gesloten op 15 mei 1930. Het stationsgebouwtje dateert uit 1880. Het werd verbouwd 1975 de oude vormen zijn in de huidige woning nog zichtbaar van de wachtpost.

Links boven: Wij komen! Vertrek van een stoomtrein met Duitse rijtuigen uit Amsterdam. De loc is een vroegere “Blauwe Brabander” van de NBDS, later NS-serie 3500. Rechts boven: de fabrieksfoto van loc 39 117. De Pruisische serie P10, een driecilinderloc, wordt beschouwd als eerste Einheitslokomotive van de Duitse spoorwegen. Tussen 1922 en 1927 werden er 260 gebouwd. De laatste loc ging in 1967 uit dienst. Loc 39 230 is bewaard gebleven. Links onder: Loc 95 033 (Pruisische T20) op een tentoonstelling in Berlin-Seddin. Voor de loc staat een gezelschap rond Reichsverkehrsminister Oeser. In Oost-Duitsland zijn de meeste locs later omgebouwd op oliestook. Repro’s uit Hanomag Nachrichten, november 1924.